Skip to main content

Indicele principal al pieței de acțiuni din România a rămas aproape neschimbat în luna martie (BET-TR  -0,04%). În schimb, piețele internaționale au traversat o perioadă marcată de incertitudini  economice și geopolitice. În Statele Unite, încetinirea datelor economice, tensiunile globale în creștere și instabilitatea legată de politicile comerciale au generat o volatilitate accentuată pe piețele financiare, scăderea randamentelor titlurilor de stat americane și corecții semnificative pe piața de acțiuni. Acest climat de nesiguranță a fost amplificat de poziția prudentă a Rezervei Federale, care a ales să nu intervină activ asupra politicii monetare. Acțiunile europene au înregistrat o scădere de 3,94% în luna martie, conform indicelui EURO STOXX 50. Totuși, pe parcursul primului trimestru, au avut o evoluție mai bună decât cele americane, susținute de evaluări atractive și de  stimulente fiscale.

Clasa de activeVariația prețului in ultima lună (28.02.2025-31.03.2025)Rentabilitatea totală in ultima lună (28.02.2025-31.03.2025)Rentabilitatea totală in ultimul an (31.03.2024-31.03.2025)Rentabilitatea totală in ultimii 5 ani (31.03.2020-31.03.2025)
Acţiunile din SUA (S&P500)-5.75%-5.64%8.23%134.37%
Acţiunile europene (EURO Stoxx50)-3.94%-3.80%6.68%119.59%
Acţiunile din China (Hang Seng)0.78%1.13%46.37%17.13%
Acţiunile din Japonia (Nikkei 225)-4.14%-3.38%-10.14%107.14%
Acţiunile din România (BET-TR)-0.04%-0.04%7.98%254.38%

Romania

În luna martie, indicele BET-TR a scăzut ușor cu 0,04%, susținut de propunerile de dividende, în mare parte conforme cu așteptările.

În ceea ce privește evoluția companiilor din componența indicelui BET, acțiunile cu cele mai mari creșteri sunt: Med Life (+7,94%), Sphera Franchise Group (+5.54%) și BRD Groupe Societe Generale, cu o creștere de 4,60%. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost marcate de Transport Trade Services (-19.32%) si Societatea Energetica Electrica (-13.36%).

Evolutia Indicelui bursier din Romania BET
Sursa: Bloomberg la data de 31.03.2025

Indicatorii economici ai României au arătat evoluții mixte în luna martie. În primele două luni ale anului, potrivit Ministerului de Finanțe, deficitul bugetar a ajuns la 1,58% din produsul intern brut, rata de creștere a cheltuielilor fiind de 3,7%, peste cea a veniturilor, care a fost de 3,5%. Totodată, se remarcă o scădere a încasărilor nete din taxa pe valoarea adăugată, ceea ce indică o diminuare a consumului la începutul anului. Pe de altă parte, rata anuală a inflației a fost de 4,9% în luna martie, în scădere față de luna februarie, ceea ce ar putea reflecta o temperare a presiunilor asupra prețurilor în contextul cererii mai slabe.

Europa

Luna martie 2025 a fost marcată de volatilitate pe piețele de acțiuni din Europa, pe fondul unor factori economici și politici, dar și al deciziilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene. Corecțiile bursiere au fost amplificate de incertitudinile legate de tarifele comerciale impuse de Statele Unite și de publicarea unor date macroeconomice mixte.

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 31.03.2025

În luna martie, rata inflației din zona euro a scăzut la 2,2%, față de 2,3% înregistrată în februarie. Totodată, rata șomajului a coborât la 6,1%.. Economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că procesul de dezinflație evoluează conform așteptărilor, însă a subliniat că persistă în continuare o serie de incertitudini.

În acest context, în cadrul ședinței de politică monetară, BCE a decis să reducă dobânda de referință la 2,65%, pe fondul temperării inflației, considerând însă că este necesară o abordare precaută în fața provocărilor economice actuale.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a redus prognoza de creștere a zonei euro la 1,0 %, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale și al preocupărilor legate de inflație. Germania a aprobat un plan de cheltuieli în valoare de 900 de miliarde de euro pentru consolidarea apărării și modernizarea infrastructurii, reprezentând cea mai amplă reînarmare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Uniunea Europeană prezentat inițiativa „Readiness 2030”, în valoare de 800 de miliarde de euro, pentru consolidarea capacităților de apărare colectivă. De asemenea, a anunțat o creștere record a capacității de energie regenerabilă, estimată la 89 de gigawați în anul 2025, în ciuda preocupărilor venite din partea industriei privind întârzierile în procesul de autorizare și reducerea sprijinului financiar.

SUA

Piețele bursiere din SUA au încheiat luna martie în teritoriu negativ, afectate de tensiunile geopolitice și de îngrijorările legate de impactul tarifelor asupra companiilor si de preocupările privind încetinirea economiei americane.

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index)
Sursa: Bloomberg la data de 31.03.2025

Unul dintre subiectele majore ale lunii martie a fost decizia administrației Trump de a introduce noi tarife comerciale, accentuând astfel politicile tarifare agresive și riscul unor măsuri de retorsiune din partea partenerilor comerciali. SUA rămâne una dintre cele mai mari economii ale lumii, însă dependența sa redusă de comerț face ca impactul tarifelor să fie resimțit mai degrabă la nivel sectorial decât macroeconomic.

Datele economice din SUA s-au temperat în 2025. Stocurile de locuințe au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, ceea ce ridică semne de întrebare privind o posibilă încetinire a construcțiilor rezidențiale în a doua parte a anului. Dobânda fixă pe 30 de ani a scăzut la 6,65% la finalul lunii martie, însă este posibil să fie nevoie de o scădere și mai mare pentru a impulsiona vânzările de locuințe existente. Acestea au rămas, în ultimii doi ani, la niveluri similare cu cele din perioada pandemiei și a crizei financiare globale.

Deși piața muncii pare încă solidă, unii indicatori — precum salariile reale, numărul de noi angajări și orele lucrate săptămânal — arată semne de slăbiciune, ceea ce ar putea duce la o creștere a șomajului în perioada următoare.

În martie 2025, inflația din Statele Unite a scăzut la 2,4% anual, sub estimările analiștilor de 2,6%, atingând cel mai redus nivel din ultimele șase luni. Indicele prețurilor de consum (CPI) a înregistrat o scădere lunară de 0,1%, influențată de ieftinirea benzinei și a vehiculelor second-hand. Totuși, această scădere ar putea fi temporară, din cauza noilor tarife comerciale impuse de administrația Trump, inclusiv a unei taxe de 145% pe importurile din China. Aceste măsuri ar putea reaprinde inflația și încetini creșterea economică.

În aceste condiții, în cadrul ședinței din luna martie, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a menținut dobânda de referință neschimbată, în intervalul 4,25% – 4,50%. Proiecțiile economice trimestriale arată o creștere mai slabă a PIB-ului în 2025 (revizuit de la 2,1% la 1,7%) și o inflație mai ridicată (core-PCE urcă de la 2,5% la 2,8%). Chiar și așa, dobânda de politică monetară estimată pentru finalul lui 2025 rămâne la 3,9%, ceea ce implică doar două reduceri de 25 de puncte de bază pe parcursul anului. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a reafirmat angajamentul de a menține inflația sub control, subliniind totodata ca economia si piata americana rămân in continuare solide..

Cotația petrolului, în luna martie, a înregistrat o creștere semnificativă, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu. Escaladarea conflictelor din regiune, coroborată cu noile sancțiuni impuse de Statele Unite asupra Iranului, a alimentat temerile legate de o posibilă reducere a livrărilor globale. În plus, anunțul recent al alianței OPEC+ privind un nou plan de reducere a producției a contribuit suplimentar la presiunile de creștere asupra prețului țițeiului.

 

Adriana Sarbu – Manager de Fond

Articol publicat pe 16 martie 2025

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.